BBDO en Vlaams Minister van Innovatie Ingrid Lieten wijzen de weg ‘ Richting Morgen’.

Vrijdag 26 oktober 2012 — Wetenschap, technologie en innovatie zijn voor het grote publiek nog altijd een ver-van-mijn-bed-show. Ze kunnen er zich niet zoveel meer bij voorstellen dan slimme koppen die slimme ontwikkelingen op hun naam schrijven. De doorsnee burger voelt zich nog niet voldoende betrokken. Laat staan dat deze het gevoel heeft dat hij of zij zelf iets kan betekenen voor wetenschap, technologie en innovatie.
Vlaams Minister van Innovatie Ingrid Lieten werkte begin dit jaar een beleidsplan uit om wetenschap, technologie en innovatie dichterbij de bevolking te brengen.

Na een aanbestedingsprocedure werd BBDO weerhouden om  een communicatiestrategie, een overkoepelend merk, een bijhorend grafisch merk/werkboek en een eerste communicatiecampagne te ontwikkelen.

De communicatie-uitdaging werd opgedeeld in drie doelstellingen: (1) wetenschap, technologie en innovatie moeten meer onder de aandacht worden gebracht en het onbekende en dus onbeminde moet  meer ‘bekend’ gemaakt worden. (2) Het veelvoud aan verschillende initiatieven op het terrein moet beter op elkaar afgestemd worden en (3) de campagne moet een breed publiek bereiken en aanspreken.

 

Een centraal logo: de pijl  ‘Richting Morgen’.

Wetenschap staat borg voor maatschappelijke vooruitgang. Dat moet de insteek van de campagne zijn. Wetenschappers, maar ook creatieve ondernemers, zijn heuse wegwijzers naar morgen. Dat idee werd grafisch uitgewerkt in een gele pijl als herkenbaar en universeel symbool dat een  duidelijke richting aangeeft. In combinatie met de baseline ‘Richting Morgen’ is het een oproep aan iedereen om open te staan voor de mogelijkheden van wetenschap, technologie en innovatie en om zich hiervoor te engageren.

 

Rolmodellen getuigen in de printcampagne

De mediacampagne die eind deze week van start gaat, brengt getuigenissen van een wetenschapper, een ondernemer en een stand-up comedian. “De bedoeling is om aan te tonen dat er zelfs een verband is tussen wetenschap en humor”, aldus stand-up comedian Henk Rijckaert. Ondernemer Jochim Aerts droomt ervan om de snelste fietsen ter wereld te bouwen.  Professor Veronique Van Speybroeck verlegt dan weer grenzen via excellent wetenschappelijk onderzoek en wijst de weg naar nanomaterialen voor een duurzame toekomst.

De campagne verschijnt vanaf eind oktober 2012 op drie halve pagina’s in alle Vlaamse kranten, evenals in magazines als Humo, Knack, Dag Allemaal, Joepie en TV familie. De campagne in de media loopt drie weken.

 

Facebook wedstrijd

Een campagne die zelf een grotere participatie in Wetenschap, Innovatie en Technologie in de maatschappij nastreeft, kon niet louter gebaseerd zijn op eenrichtingsverkeer. Aan de hand van een wedstrijd via de Facebook-pagina richtingmorgen.be/wedstrijd wordt de campagne ook interactief. Bezoekers worden gevraagd hun eigen foto op te laden, met het logo met de pijl ‘Richting Morgen.

De te winnen prijzen zijn:

  • een hoofdrol in een volgende advertentiegolf, die verschijnt in tal van kranten en magazines, inclusief een gratis fotoshoot.
  • een boottocht op het gloednieuwe onderzoeksschip Simon Stevin waar enkele wetenschappers live gevolgd kunnen worden bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek op de Noordzee.
  • 50 gratis duotickets voor Technopolis.
  • 10 gratis duotickets voor de Zoo of Planckendael.

 

Daarnaast kunnen de surfers op de pagina terecht met wetenschappelijke vragen  is er een link naar de agenda van wetenschappelijke evenementen en komen ze in contact met actoren actief in wetenschap, technologie en innovatie.

 

Meer informatie

BBDO, Fons Van Dyck, fons.van.dyck@think.bbdo.be, 0486/25.92.19

Lot Wildemeersch, woordvoerster minister Ingrid Lieten

0477/ 81.0 1.76 –  lot.wildemeersch@vlaanderen.be - www.ingridlieten.be