Twaalf jonge reclamemakers weten het (soms) beter!

Dinsdag 23 augustus 2011 — Reclamebureau Proximity BBDO gebruikt een unieke formule om talent te ontdekken: The Farm (www.farm2011.be). Het geeft zijn klanten aan twaalf ambitieuze jongeren. Drie weken lang tonen ze als schaduwbureau hun vaardigheden als reclamemaker. De jonge creatieven zijn een team van accounts, projectmanagers, strategen, copywriters, online en offline ontwerpers. De strafste uit de kliek krijgt een stage bij Proximity Londen of Parijs. De rest heeft geloofwaardige werkervaring op zak. Tegelijk delen ze hun kennis en vaardigheden met de medewerkers van Proximity BDDO. Bovendien zorgen ze voor een frisse zomerbries door het kantoor. En deze twaalf jongeren delen niet alleen hun tijdelijke werkplek. Ze leven ook samen in een villa in Kortenberg. Dat is The Farm: ‘reversed apprenticeship’ gecombineerd met een talentenjacht en veel creatief plezier. En het wérkt. Al voor het derde jaar op rij.

Toverformule

De voorbije edities van The Farm hebben Proximity BBDO al vier nieuwe medewerkers opgeleverd. Dit jaar waren maar liefst 110 afgestudeerden kandidaat. Samen met DIP, de selectiespecialisten van SD Worx, werden twaalf beloftevolle deelnemers uitgekozen voor The Farm 2011. De hoofdopdracht tijdens de eerste week is onveranderd: zoek uit waar je in reclame het verschil kan maken, en creëer samen een pop-up reclamebureau. Vervolgens krijgt de ploeg briefings van grote klanten als Volvo, Ethias en Makro.      

Goed wakker online   

Deze digital natives weten hoe ze buzz moeten creëren. Elk van hen is op Facebook en Twitter te volgen, sommigen vind je ook op Foursquare en Instagram. Daarnaast geeft de jonge ploeg updates van hun avonturen via hun gezamenlijke twitteraccount, fanpagina op Facebook, blog en Flickr. “Al meer dan 200 fans op Facebook en  180 followers op Twitter,” zegt Jeremy (23), art director, fier. “Wij staan voortdurend in contact met elkaar, en met de buitenwereld. In het weekend moeten we geen verslag uitbrengen, maar kunnen we slapen” vertelt hij met een knipoog. 

Friends With Benefits

Op vrijdag 12 augustus maakte Proximity kennis met de Friends With Benefits. Dit tijdelijke reclamebureau is het antwoord van de twaalf op hun eerste opdracht. De Friends With Benefits zijn beschikbaar voor tientallen korte ‘dates’. Tijdens die ontmoetingen delen de jonge reclamemakers in spe hun vaardigheden met ervaren collega’s. Hoe geraak je aan de praat met de burgemeester van een wereldstad? Wat is de etiquette op Facebook? Hoe visualiseer je muziek online? Welke apps voor je Iphone heb jìj nodig? Daarnaast trakteren ze hun collega’s op extra’s zoals een after work feestje en een energieke brainstormsessie met een creatief team.

Tit for tat

De Friends With Benefits willen méér vrienden met voordelen. Dus: voor wat, hoort wat. Voor elke sessie van een jonge Friend, komt er een wederdienst van een ervaren collega. “Ik heb net een masterclass over Twitter gegeven aan de digital strategic planner,” zegt Eveline (24), een strateeg van de Friends With Benefits, “In ruil kies ik voor een ontmoeting met een specialist in printmedia, over de beste advertenties.” 

Het leven zoals het is: het reclamebureau

De meeste uren van hun dag spenderen de jongeren echter aan campagnes voor klanten van Proximity BBDO. “Als account zit ik zelf bij de briefings,” zegt Marie (22). “We verdelen ons in verschillende teams van strategen, copywriters en ontwerpers. De inspiratie die we uit onze acties als Friends With Benefits halen, komt zeer goed van pas.” Wat betekent het leven als reclamemaker daarnaast? “Ongezond eten, weinig slapen, en veel lachen,” zegt Laurent (23), strateeg. “En vooral: geen werkuren tellen.” Proximity BBDO kan op drie weken tijd hun potentiële werknemers écht leren kennen. Maskers vallen af, moest een deelnemer er eentje op hebben. Wie tijd nodig heeft om open te bloeien, krijgt die tijd.

Nergens beter dan Brussel

Enkele maanden geleden kwam Proximity BBDO samen met de Mortierbrigade, een ander groot reclamebureau uit Molenbeek, in het nieuws. Beide zoeken oplossingen voor de aanhoudende stroom van inbraken in hun kantoor en het moeilijke contact met de buurt. Mortierbrigade verhuist nu zelfs, Proximity BBDO niet. “‘t Is hier leuk om te werken, en dat laten we ook zien aan de deelnemers van The Farm.” zegt Koen, strategic planner van Proximity, “En zo’n frisse wind van de Friends With Benefits door het bedrijf doet ook deugd. Ze willen allemaal de job doen die wij hier al kunnen doen, en we kunnen ze geen ongelijk geven. In dit decor werken we duidelijk het beste.”